diumenge, d’abril 03, 2005

El Leonardo de Cracòvia



En un racó de la graella de carrers que forma la ciutat vella de Cracòvia hi ha el museu Czartoryski. L'edifici és discret i l'entrada dissimulada entre els edificis barrocs del barri. Suposo que catorze anys després el museu ha estat renovat, però deu guardar relació amb aquell museu que vaig descobrir un matí d'agost, prop de la feina, prop del forn on cada matí comprava croissants per quatre zlotys.

El museu exposa la col·lecció de l'antiga família Czartoryski, on enmig de tot tipus d'objectes hi destaquen les armes capturades als invasors mongols que van assetjar la ciutat, i aquesta petita meravella pintada per Leonardo el 1496.

La Dama amb l'ermini
és un quadre de petites dimensions que quan el vaig veure estava poc protegit en un museu desert, obert gairebé per a nosaltres, silenciosos visitants d'una ciutat meravellosa. Tothom coneix la seva germana parisenca protagonista del darrer best seller mundial, però aquest retrat colpeix a qui el mira, no el deixa indiferent, sobretot si se'l pot observar en una sala buida d'altres visitants.

Cracòvia és la capital de Galitzia, l'única gran ciutat polonesa que es va salvar de la destrucció nazi, que durant segles va hostatjar al barri de Kazimierz una de les comunitats jueves més actives d'aquesta Europa central devastada per les guerres i les divisions, i que tan bé descriuen escriptors com Stefan Zweig.

Podeu volar a bon preu a aquest racó de l'Europa central, prop de les muntanyes Tatra i d'Oswiecim.

1 comentari:

  1. M'ho has tret del pensament. Aquest cap de setmana, veient (inevitablement) imatges de Cracòvia, pensava que és una de les ciutats europees que m'agradaria visitar --i els últims esdeveniments no hi tenen res a veure.

    ResponElimina

 

Free Blog Counter