dilluns, de desembre 28, 2009

Les paraules del Mestre o l'abús de les normatives

Fa un temps que uns insignes empresaris van convidar a l'Alfons Soldevila pare a fer una conferència perquè volien saber com afectaria al món de la construcció l'entrada de les noves normatives que modificaven sensiblement el funcionament de tot el sector.

1928-32 Pierre Chareau - Maison de verre
El dubte de l'arquitecte era de com explicar de manera amena i entenedora un tema feixuc i àrid, gens agradable de descriure, i per damunt de tot, absurd en molts dels seus aspectes.

1928-1931 Le Corbusier - Villa Savoye
La solució va ser ben simple i enginyosa, va mostrar tres de les millors cases que s'han construït al segle XX, i els hi va aplicar la normativa recentment aprovada. El resultat és que cap dels tres exemples reconeguts i elogiats de manera unànime, avui en dia no es podrien construir ja que incomplirien molts capítols de la nova legislació.

1934-1948 Frank Lloyd Wright - Fallingwater
El Mestre Soldevila va posar en evidència l'absurd de les noves normatives que l'única cosa que estan aconseguint és encotillar, dificultar la innovació, la recerca, i convertir l'arquitectura en quelcom previsible.

I no és només l'arquitectura qui pateix la "normativitis aguda" d'aquests darrers temps, i és que com deia un escriptor caldria tancar de tant en tant els parlaments per fer-los entendre que no cal legislar-ho i normativitzar-ho tot!

Al final el món d'Orwell no quedarà tan llunyà.

2 comentaris:

  1. Suposo que cadascú de nosaltres tindríem una terna diferent parlant de les millors cases del sXX. Podria haver-hi la Villa Mairea, o la Farnsworth, o la casa Ugalde, o la casa Malaparte ...

    Aquestes tres són les que va escollir l'Alfons Soldevila per il·lustrar l'absurd de les normatives.

    ResponElimina

 

Free Blog Counter