dimecres, d’agost 06, 2008

Dignitat democràtica

Llegeixo a la Gazzetta dello Sport que el Comité Olímpic dels Estats Units ha escollit a López Lomong com a abanderat de la seva delegació. Aquest desconegut migfondista no és cap de les moltes estrelles presents a la delegació nordamericana que lluirien portant la bandera de les barres i de les estrelles a la cerimònia inaugural de les olimpíades. Però la seva selecció simbolitza un missatge de gran dignitat, i que posa en evidència la repressió xinesa millor que qualsevol boicot.

López Lemong va nèixer al Sudan, un país que es troba en guerra a la zona del Darfur. Molts són els qui han denunciat la repressió contra la població negra, que pateix la destrucció i l'exili per culpa de les milícies recolzades pel govern, un govern que a la seva vegada rep el suport del govern xinès, àvid de les moltes riqueses minerals d'aquesta zona del país. Són moltes les institucions internacionals que han demanat a Xina que no intervingui més al conflicte del Darfur.

López Lemong va nèixer al Sudan i de petit es va haver de refugiar a Kenya per culpa de la guerra, des d'on va aconseguir traslladar-se als Estats Units on es va professionalitzar com a atleta. Tan sols fa un any que ha aconseguit la ciutadania americana, i el divendres portarà la seva bandera a l'estadi olímpic de Beijing. Sense paraules els Estats Units estan dient alt i fort que la dignitat de les persones està pel damunt de qualsevol intent de repressió, de qualsevol intent de fer callar les opinions lliures.


Per altra banda llegeixo en un article de l'excel·lent periodista esportiu Juanma Rodríguez que el Comité Olímpic Espanyol, amb el suport del govern central, ha demanat als atletes i als tècnics de la delegació espanyola que s'abstinguin de fer declaracions polítiques, obviant que la Declaració Universal dels Drets Humans protegeix la llibertat d'expressió i de consciència. Molt lamentable que un estat democràtic recomani renunciar a un dels drets fonamentals de tots els homes, el d'expressar lliurement el seus pensaments, i tot perquè l'estat amfitrió d'aquestes olimpiades és una forta dictadura i important soci comercial, que no permet i reprimeix la dissidència, i aconsegueix amb la complicitat de molts altres estats i del mateix Comité Olímpic Internacional imposar un silenci vergonyós.

Les diferències entre els Estats Units i Espanya són clamoroses. Els uns dignifiquen la democràcia, els altres la trepitgen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 

Free Blog Counter