dilluns, de febrer 09, 2009

Arquitectura en flames

el projecte de l'OMA

l'incendi

Portem un parell d'anys d'emocions intenses, vivint en directe l'esfondrament d'una concepció del món que semblava eterna i invencible. Mai m'hagués imaginat veure caure bancs, països, o empreses de solvència aparentment incontestable, de manera estrepitosa, aixecant onades de destrucció incontrolable.

Aquests anys esplendorosos han estat també els de les arquitectures epidèrmiques, buides, voluptuoses i extremadament cares que han portat al cim a un grapat d'arquitectes que han estat divinitzats en vida. Arquitectes que han parit artefactes inútils, publicats a tot color en revistes setinades, i que tothom anhelava com a símbol de les seves ciutats, de les seves corporacions.

He pensat en totes aquestes coses quan aquesta tarda he pogut veure les primeres fotos de l'incendi d'un dels edificis de la Televisió Xinesa construïts a Beijing seguint el projecte del Rem Koolhaas (Office for Metropolitan Architecture), un dels grans provocadors dels darrers anys, rei de les escoles d'arquitectura mercès als seus llibres hipnòtics.

L'incendi podria simbolitzar l'inici de la fi d'un període en què l'arquitectura s'ha convertit en un espectacle de llum i de colors, lluny de les necessitats de les ciutats , i que ha caigut presoneradel narcisisme dels seus clients i de la divinització dels arquitectes. Serà aquest el foc purificador de tota una època?

3 comentaris:

 1. Llibres hipnòtics? Jajaja!
  Bé, recordo que en el seu temps, cap allà mitjans dels 90, dir als professors de l'ETSAB que el teu referent era Rem Koolhaas era com anomenar el dimoni. Crec que, com va dir el seu ex-soci Elia Zenghelis, Rem hauria d'escriure més i projectar menys.

  ResponElimina
 2. El Koolhaas va ser periodista abans que arquitecte, i aquesta primera professió el va permetre vendre's molt bé!

  Si hagués de començar la tesi ara, em dedicaria a estudiar l'envelliment dels edificis de les estrelles, per exemple la casa de Burdeus de l'amic holandès ...

  ResponElimina
 3. Crec que Remment, a més de periodista, va ser guionista de cinema.

  Existeix una tesi sobre la casa de Bordeaux... feta per la meva amiga romana. Té un capítol dedicat només a les patologies... que van començar tot just en iniciar-se l'obra i més endavant va rematar un temporal de tardor. És Tati total.

  ResponElimina

 

Free Blog Counter