dimecres, de gener 22, 2014

L'ampliació del Camp Nou, una operació opaca

El 2007, aprofitant el cinquantè aniversari de la inauguració del Camp Nou projectat pel Francesc Mitjans i el Josep Soteras, amb la col·laboració del Lorenzo García-Barbón, la Junta del  FCBarcelona presidida pel Joan Laporta, va convocar un concurs internacional de propostes per remodelar l'estadi.
Segons l'acta de la primera fase, es van presentar 78 equips al concurs, provinents d'arreu del  món.
El Jurat va escollir 10 propostes com a finalistes d'un concurs que finalment va guanyar Foster + Partners.
1 Claus er Kaan Architecten
2 Ferrater, Serra, Vives, Cartagena, Arusport
3 GMP International
4 Herzog & de Meuron
5 Domingo – Ferré
6 CRV Arquitectos
7 MAP Architects
8 Martinez Lapeña – Torres
9 Foster + Partners
10 Sanaa
Segons les informacions publicades aleshores, el pressupost de la remodelació era d'uns 240M €.
 proposta guanyadora del concurs del 2007


La Junta presidida per Sandro Rosell va descartar la reforma, i va proposar fer un nou estadi. Ha estat un tema de discussió poc transparent, i que ha ignorat els col·lectius d'arquitectes, urbanistes, ciutadans... que van participar en el debat i el concurs del 2007.
De cop i volta, el FCBarcelona comunica que no es construirà un nou estadi, i que la solució escollida ha estat la remodelació, o més ben dit, la d'"un nou estadi sobre l'estructura del Camp Nou". Simultàniament s'han presentat les primeres imatges de com serà aquesta remodelació, inclosa la construcció d'un nou pavelló, i de l'anomenat Espai Barça. 
El cost de l'operació s'ha valorat en 600M €, i implicaria augmentar l'aforament d'un estadi que rarament s'omple.
la nova proposta de remodelació

Sobre l'autoria del projecte, al web del FCBarcelona es pot llegir:
"Cal recordar que tot el procés d’estudi sobre el nou Camp Nou ha durat un any i mig i que la inversió feta s’ha mogut aproximadament sobre el milió d’euros. Han col·laborat ISG (empresa especialitzada a identificar i optimitzar noves vies d'ingressos i millorar les experiències dels espectadors en nous estadis), AEG (companya d’activitats esportives i d’entreteniment), ICON Venue Group (empresa especialitzada en la gestió de projectes, desenvolupament d'estadis i pavellons per tot el món) i Ryder Levett Bucknall (empresa especialitzada en el control i gestió econòmica de projectes)."
O sigui, que hi ha hagut una contracció directa sense saber massa bé quins criteris s'han fet servir a l'hora d'escollir l'empresa autora del projecte. I s'ha obviat el procés participatiu que es va fer el 2007, el qual va permetre poder obtenir 78 propostes sobre com es podria remodelar l'estadi.
El FCBarcelona ha fet un pas enrere en quan a l'exercici de transparència i participació d'una entitat amb 173.071 socis (dades del 2010), recordant velles maneres de fer que molts pensàvem que havien quedat desterrades.
El 1954, el president del FCBarcelona va escollir el seu cosí per fer el projecte del nou estadi. 
El 2013 la Junta ha escollit un grup d'empreses perquè definissin com ha de ser la remodelació de l'estadi. 
El criteri? Desconegut.
El debat? inexistent.

Entitats com el FCBarcelona haurien de ser modèliques i exemplars en quan a la manera de fer. Amb el tema de la remodelació de l'estadi estan essent massa opacs.

Actualització 5 febrer 2014
Sembla ser que si que hi haurà concurs arquitectònic. Veurem com el plantegen.
Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 

Free Blog Counter