dissabte, de març 23, 2013

Antisemitisme 2013


Trist, molt trist veure que no hem après res de res. Les dues pintades d'aquesta foto estan separades per 70 anys, període on hi va haver la guerra més mortífera que mai hagi conegut la humanitat. La pintada de la dreta la van fer els nazis al Berlín dels anys 30, la pintada de l'esquerra l'ha feta a Girona algú que signa en nom de l'esquerra independentista. 

Les pintades d'aquest estil no són innocents, perquè poc temps després a Berlín van passar de les pintades a cremar llibres, i de cremar llibres es va passar a cremar persones (gitanos, jueus, homosexuals, eslaus ...).

L'antisemitisme uneix fraternalment a algunes dretes i a algunes esquerres, i els jueus sempre han estat un bon boc expiatori. La crítica ferotge envers els jueus (que n'hi ha de dretes, d'esquerres, de laics, d'ecologistes, de pacifistes, de militaristes ...com a qualsevol poble) és una malaltia molt extesa, massa extesa. 

M'agradaria que aquesta crítica ferotge fos igual de contundent contra aquell país que acaba de condemnar un poeta a quinze anys de presó per haver escrit un poema defensant la llibertat. O contra aquells països on les seves lleis diuen que una dona val la meitat d'un home. O aquell que és la fàbrica del món, i ha envaït el país de les muntanyes i l'està reduint culturalment a l'extinció. Per no parlar d'aquella illa caribenya que han convertit en una de les presons més grans del món. O que callen i no diuen res, quan al país veí d'Israel hi ha una guerra civil mortífera on porten desenes de milers de morts.

Però no, els que critiquen ferotgement els jueus, que dubto que sapiguen descriure els conceptes jueu, sionisme, semitisme, estat d'Israel, i saber les seves diferències, només veu als jueus com a la font de tots els mals universals.

L'alemany Heinrich Heine (1797-1856) ho va deixar escrit al seu llibre Almansor, 1821.

"Aquells que cremen llibres acaben tard o d'hora cremant homes"

I una pintada com aquesta de Girona, poder és el primer pas d'un camí molt perillós.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 

Free Blog Counter